InteriooDocs
Rozliczenia

Zaległa płatność i ponowna aktywacja planu

Co zrobić, gdy płatność za plan się nie powiodła, jak anulować subskrypcję i co zostaje dostępne oraz jak reaktywować plan po jego wygaśnięciu.

Gdy płatność za plan się nie uda, studio działa dalej, a Właściciel i Administrator widzą komunikat Problem z płatnością na koncie. Kliknij Zaktualizuj dane rozliczeniowe, podaj działającą kartę, a zaległa kwota zostanie pobrana od razu. Jeśli płatność nie zostanie uregulowana, plan wygaśnie i studio zostanie zablokowane do czasu reaktywacji. Dane zostaną zachowane.

Gdy płatność się nie powiodła

Na górze każdej strony, poza Rozliczenia, Właściciel i Administrator widzą komunikat Problem z płatnością na koncie. Projektant i goście go nie widzą i pracują normalnie.

Komunikat Problem z płatnością na koncie z opisem nieopłaconej faktury i przyciskiem Zaktualizuj dane rozliczeniowe

Jak uregulować płatność:

  1. Kliknij Zaktualizuj dane rozliczeniowe w komunikacie albo Zaktualizuj dane płatności w Ustawienia → Rozliczenia.
  2. Na stronie płatności podaj nową kartę albo popraw dane obecnej i zapisz.
  3. Po powrocie do Interioo aplikacja od razu pobierze zaległą kwotę z nowej karty.

To może zrobić Właściciel albo Administrator. Na stronie płatności zmienisz tylko kartę - dane do faktury zmienia się w ustawieniach organizacji.

W Rozliczenia widać oznaczenie Zaległa płatność, kwotę Do zapłaty i datę Kolejna próba pobrania płatności. Do czasu zakończenia prób studio ma pełny dostęp. Pobranie ponawiamy automatycznie przez kilka dni. Jeśli żadna próba się nie powiedzie, plan wygaśnie.

Jak anulować subskrypcję

  1. W Ustawienia → Rozliczenia, na karcie obecnego planu, kliknij Anuluj.
  2. Przejrzyj okno Anulowanie subskrypcji z datą Dostęp do i kliknij Anuluj subskrypcję.

Plan działa do końca opłaconego okresu, a na karcie planu pojawia się data końca. Za niewykorzystaną część okresu nie ma zwrotu. Do tej daty możesz cofnąć anulowanie przyciskiem Reaktywuj - plan będzie się odnawiał jak wcześniej.

Anulować subskrypcję może tylko Właściciel.

Co się dzieje, gdy plan wygaśnie

Po końcu opłaconego okresu, po anulowaniu albo po nieudanych próbach płatności, studio zostaje zablokowane:

  • Właściciel i Administrator widzą ekran Wróć do swoich projektów z przyciskiem wznowienia planu.
  • Projektant widzi ekran Wymagana zmiana planu z prośbą o kontakt z Właścicielem.
  • Goście widzą ekran Ta przestrzeń jest tymczasowo niedostępna z nazwą studia, bez informacji o płatnościach.

Projekty, pliki i kosztorysy nie są usuwane i wracają po reaktywacji. Wyjątkiem są projekty w archiwum - po 30 dniach w archiwum są trwale usuwane także w zablokowanym studiu. Nawet w zablokowanym studiu otworzysz Ustawienia → Profil oraz Rozliczenia.

Jak reaktywować plan po wygaśnięciu

  1. Otwórz Ustawienia → Rozliczenia. Zobaczysz Subskrypcja dobiegła końca.
  2. Kliknij Reaktywuj subskrypcję i wybierz plan, sposób rozliczania i liczbę użytkowników.
  3. Wybierz zapisaną kartę (Użyj tej karty) albo Podaj inną kartę.
  4. Kliknij Zapłać i reaktywuj.

Karta Subskrypcja dobiegła końca w Rozliczeniach z opisem wstrzymanego dostępu i przyciskiem Reaktywuj subskrypcję

Karta zostanie obciążona pełną ceną planu od razu, a nowy okres rozliczeniowy zaczyna się tego dnia. Nic nie jest rozliczane wstecz. Liczba użytkowników nie może być mniejsza niż liczba członków studia i oczekujących zaproszeń dla członków studia - jeśli chcesz mniej miejsc, najpierw usuń osoby lub anuluj zaproszenia.

Reaktywować plan może tylko Właściciel. Administrator zobaczy informację Tylko właściciel może reaktywować subskrypcję.

Powiązane

Zaktualizowano

W tym artykule